5 MEI 2020: we snakken naar BEVRIJDING!

“Geloof me, als je anderhalf jaar opgesloten zit, dan kan het je op sommige dagen eens te veel worden. Fietsen, dansen, fluiten, de wereld inkijken, me jong voelen, weten dat ik vrij ben, daar snak ik naar…”

 

Dit schrijft Anne Frank in haar dagboek op 24 december 1943. Een toepasselijk citaat voor een stukje bij Bevrijdingsdag 2020? Of toch niet?

 

Anne krijgt haar dagboek voor haar 13e verjaardag op 12 juni 1942, bijna een maand later moet het gezin – vader, moeder, Margot en Anne- onderduiken. Ze kunnen vanaf dat moment helemaal niet meer naar buiten en moeten vooral overdag zo stil mogelijk zijn. Tot 4 augustus 1944 zitten ze in ‘Het Achterhuis’ in Amsterdam (dat je nog steeds kunt bezoeken, als de musea weer open gaan).

 

Ik kan me voorstellen dat er veel kinderen zijn die zich herkennen in het citaat hierboven, want ook nu zullen veel kinderen zich opgesloten, niet vrij voelen, snakken naar vrijuit spelen, sporten, naar de dierentuin, het zwembad of een pretpark gaan…alles wat nu niet mag. En dat het ze dan soms echt ‘te veel’ wordt, zullen veel ouders herkennen…

 

Het is dan ook extra jammer dat we dit jaar onze Bevrijding niet uitbundig kunnen vieren met kinderspelen in Oranjelust en de Zuyderloostraat.

 

Anderzijds is het goed om juist nu, rond 4 en 5 mei weer eens even stil te staan bij het lot van Anne en vele andere kinderen tijdens die Tweede Wereldoorlog. Want eerlijkgezegd is de onvrijheid die wij nu ervaren, de moeilijke tijd die wij allen nu doormaken, niet te vergelijken met toen. Zelfs al weten ook wij niet hoelang het gevaar, de bedreiging van het virus nog gaat duren, de coronacrisis is geen oorlog. 

 

De vrede en de vrijheid van ons land, waarvoor toen is gestreden, zijn er nog altijd. En ja, we zullen waarschijnlijk wat van onze welvaart moeten inleveren straks en misschien wordt het niet meer zoals de afgelopen jaren, maar hoe goed hebben we het toch nog altijd, vergeleken met toen en vergeleken met al die oorlogslanden nu, met al die vluchtelingen in de wereld.

 

Anne en haar familie werden op 4 augustus 1944 opgepakt en afgevoerd naar de concentratiekampen; alleen Anne’ s vader heeft de oorlog overleefd.

 

Laten we, ook in deze tijd de slachtoffers van de oorlog gedenken op 4 mei en hoe dan ook, zo uitbundig mogelijk de Bevrijding vieren op 5 mei.

 

Yvonne Riphagen.